Facebook logo  Instagram logo Instagram logo

Voetverzorgingstips

 
Groen vinkje Luister naar uw voeten:
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Voetverzorgingstips
Groen vinkje Voorkom ingegroeide teennagels:
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel – die zo snel mogelijk moet worden verholpen.
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

  • druk door slecht passende schoenen
  • het verkeerd (te kort) knippen van nagels
  • een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Groen vinkje Voorkom problemen bij het nagels knippen:
Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Groen vinkje Prik blaren niet door:
Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.

Groen vinkje Voetlotions:
In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden.

Groen vinkje Schoenen kopen:
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen- en daardoor ook voetproblemen!
Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is…)

Groen vinkje Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels:
Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°.
 
 

Diabetes

  • Controleer dagelijks de voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen (men kan met een spiegeltje de onderkant van de voet bekijken of laat een huisgenoot dit doen).
  • Bij een wond die niet wil genezen binnen een paar dagen of een ontsteking moet er altijd contact worden opgenomen met de huisarts.
  • Laat uw voeten regelmatig behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening “Diabetische Voet”.

 

Reuma

  • Doe dagelijks enige voetoefeningen om uw gewrichten soepel te houden.
  • Laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening Reumatische Voet”.
  • Een reumapatiënt gaat naar een pedicure wanneer men last heeft van:
  • brokkelige nagels, eeltvorming onder de nagels, schuurpapier nagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten), verkleuringen van de nagels